2 kwietnia 2015 roku, w paryskim Carreau du Temple, PEUGEOT zaprezentował po raz pierwszy swoją wersję food trucka, innowacyjną syntezę nowych doświadczeń w dziedzinie mobilnych usług gastronomicznych wysokiej jakości.
Food truck PEUGEOT, znany jako Le Bistrot du Lion (Bistro Lwa), zaprojektowany przez Peugeot Design Lab, globalne studio projektowe Marki, gościło 14 kwietnia na Milan Design Week 2015, a następnie w pawilonie francuskim na Expo w Mediolanie, które odbywało się pod hasłem „Wyżywienie planety, energia dla życia”.
„We wszystkich projektach zawsze działamy z myślą o użytkownikach. W przypadku Food trucka PEUGEOT mieliśmy na względzie zarówno tych, którzy gotują, jak i konsumentów. Zaciera się granica między światem zewnętrznym i wnętrzem Food trucka PEUGEOT. Każdy może zobaczyć, co szykuje szef kuchni i jak przygotowywane są poszczególne potrawy, szef jest zawsze blisko gości. Poprzez formę chcieliśmy także wyrazić przenikanie dwóch wersji Food trucka PEUGEOT”
„Kiedy Food truck PEUGEOT się przemieszcza, jest to kompaktowy van, kwintesencja stylistycznych atutów Marki.
Kiedy Food truck PEUGEOT się zatrzymuje, przeistacza się w restaurację Bistro Lwa, funkcjonalną przestrzeń o niespotykanej dotąd aranżacji.”
– wyjaśnia Cathal Loughnane, kierujący Peugeot Design Lab.
Ze swoim nadwoziem o napiętych liniach, Food truck PEUGEOT to kompaktowy pojazd, doskonale przystosowany do miejskiego ruchu. Krótkie zwisy zapewniają mu zwrotność, a duży rozstaw osi umożliwia zabudowanie obszernej przestrzeni użytkowej.
Po dotarciu do celu Food truck PEUGEOT ulega transformacji i podwaja swoją wielkość, zmieniając się w prawdziwy amfiteatr. Bistro Lwa składa się z przestrzeni służącej do przygotowania posiłków, z części restauracyjnej i kawiarnianej. Oferuje także możliwość słuchania mixów muzycznych, dzięki uruchomionej niedawno przez Markę platformie cyfrowej PEUGEOT MUSIC, dającej dostęp do radia internetowego i wyjątkowych, niepowtarzalnych zestawów z playlisty.
Szef kuchni Sven Chartier za sterami Bistra Lwa, z okazji inauguracji Food trucka PEUGEOT
Utalentowany francuski szef kuchni Sven Chartier (restauracje Saturne i Le Clown Bar w Paryżu) kierował kuchnią Bistra Lwa jako pierwszy. PEUGEOT postanowił powierzyć swoją mobilną restaurację szefowi znanemu z przywiązania do regionalnej tradycji, promującego lokalne produkty i rolnictwo ekologiczne. Wielbiciele gastronomii mogą obserwować każdy ruch szefa kuchni, transmitowany na 46-calowym ekranie, z systemem audio autorstwa firmy FOCAL, francuskiego lidera w tej branży.
Do rąk Svena Chartiera trafił również zaprojektowany przez Peugeot oryginalny młynek do pieprzu, połączony z solniczką, noszący nazwę MILAN. To przedmiot, w którym sztuka kulinarna łączy się z designem, zaprojektowany z myślą o Food trucku PEUGEOT i jego kulinarnych podróżach. Podwójny MILAN, pierwszy produkowany seryjnie młynek projektu Peugeot Design Lab, dostępny był w pawilonie francuskim przez cały czas trwania Expo, by trafić później do punktów sprzedaży PSP Peugeot (Poivrières Salières Production).
Młynki PEUGEOT cieszą się renomą na całym świecie. Ich roczna produkcja sięga 2,5 mln sztuk, zyskały przy tym uznanie kucharzy za sprawą precyzyjnego, bezawaryjnego mechanizmu.